SiCantik sama SiKacak

Tuesday, December 31, 2013

Goodbye 2013

Assalam readers :)

Apa khabar? Tercapai semua azam tahun 2013? ;) Alhamdulillah, azam Fizza 80% tercapai. Lagi 20% tak tercapai tu atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan... heee

Saat paling manis, terindah dan takkan dilupakan tahun ni, pastinya kelahiran cahaya mate penyeri hidup kami suami isteri, serta kedua-dua belah keluarga kami. Syukur atas anugerah dari-Nya.

best moment :)

Selamat datang 2014. Tahun baru kami akan berpindah ke tempat baru. Semoga kami dapat menyesuaikan diri di sane. (walaupun hati sangat tak rela)..


Thursday, December 12, 2013

10 Tips Berguna dari Child Psychiatrist (pakar mental kanak-kanak)

Salam readers. :)

Fizza ade info yang sangat best untuk dikongsikan pade mommies semua. Credit to this blog! :) Perkongsian yang sangat bermanfaat. Terima kasih sebab sudi berkongsi, jadi Fizza copy paste letak kat blog ni (senang nak rujuk di mase akan datang, al maklum la. pelupe sentiase).

Jom kite bace!

"Sebenarnya aku berfikir panjangggggggg nak update pasal benda ni.
Dah lama sebenarnya rasa nak share.
Sejak 4 bulan lepas lagi.
Tapi bila nak share je mesti rasa macam malu la, takut ada orang terasa la, takut orang misinterpret la, takut orang ingat macam bagus la.
 Macam-macam.
Tapi lama-lama aku fikir, semuanya bergantung kepada niat.
Kalau niat nak sebarkan manfaat, ok je kan?
Apa orang nak fikir, lantakkan lah.
Yang penting, DAPAT SEBARKAN MANFAAT.
Tu je.

Amboi mukaddimah dia.
Macam.
Bagus.
Je.
Puih.
:D
Sebenarnya kan,
Beberapa bulan sebelum Haikal genap 2 tahun hari tu, kitorang ada jumpa Child Psychiatrist. 
Nama dia Dr. Sherine. Kalau kat Penang ni, Dr. Sherine ni memang well-known la. Korang boleh jumpa dia kat Hospital Gleneagles, Penang.
Kepada yang tak tahu, Child Psychiatrist ni ialah pakar brain development dan behavior kanak-kanak. Macam kalau dia tengok perangai sekian-sekian, dia dah boleh tahu apa masalah budak tu.
Gitu.
 
Aku rasa macam tak perlu kot nak explain kat sini kenapa kitorang bawak Haikal jumpa Child Psychiatrist tu. Macam complicated pulak nak cerita sebab musabab nya.

So kita skip cerita tu.
Boleh naa?

Yang aku nak share kat sini ialah..
masa kitorang jumpa Dr. Sherine tu ada banyak sangat input yang berguna dia bagi.

Terutama anak-anak yang umur  0-3 years old. 
Seriously berguna like hell.
In fact aku dah praktikkan beberapa tips yang doktor tu bagi.
Dan Alhamdulillah memang berkesan. =)

Ok aku buat dalam point form la eh.
Senang korang nak hadam.


1. Biasakan dan kerapkan bawak anak main pasir, buih, rumput, dan plastesin. 

Kalau boleh biar dia sentuh guna tangan dan kaki. Biar dia exposed dan touched dengan texture pasir, rumput, buih, etc. Benda-benda tu sangat merangsang motor skills dan sensory skills anak-anak.
Aku nak explain lebih-lebih pon, aku bukan doktor. T_T
So mohon akur je lah dengan fakta yang diberikan ini.
2. Don't expose to too much things in a box. 
"Things in a box" tu macam, tivi, ipad, tablet, phone, games etc. Yang ni paling ngeri.
Aku tengok sendiri dengan mata kepala aku, masa pergi special school Dr Sherine tu, ada sorang budak Australian ni. Umur baru 4 tahun. Jari tangan dia, kaki dia, lutut dia, semacam tak normal. Tak tahu nak describe macam mana.
Tapi korang nak tahu apa sebab dia jadi camtu?
Sebab too much exposed to computer light and touch screen!!
Scary nak mampos hoiii.
Tak sangka sampai boleh jadi gitu kan.
Mak dia exposed budak tu main ipad sejak lahir tau. T_T
Aku borak ngan mak budak tu, sampai nangis-nangis makcik tu cerita kat aku.
Dia cakap saraf-saraf anak dia dah rosak. 
Sebab takde rangsangan dan kurang latihan pergerakan masa kecik. 
Patutnya masa kecik kan, baby aktif gila nak meniarap la, nak merangkak la, nak lompat-lompat la. Kan?
Tapi sebab parents dia terlalu busy, dan diorang takde pembantu rumah, so dia bagi je baby tu leka dengan ipad 24/7! Hamik kau.
Aku dengar pon macam nak baling lesung batu je kat mak dia. ;D
So bila anak dia dah umur 4 tahun ni, baru nak pergi kelas pemulihan.
Belajar lompat, belajar meniarap, belajar merangkak. Kesian kan?
Sampaikan diorang tak bagi keluarkan apa-apa gadget depan budak tu.
Ada sekali tu, phone aku ada SMS masuk, so aku nak keluarkan la dari beg nak check SMS kan. Tetiba Dr. Sherine cakap kuat-kuat,
"No handphone in front of Alex! No handphone in front of Alex please!"
Gitu.
Takut aku. :D
Aku ada mintak komen Dr. Sherine tentang gadget-gadget ni.
Sebab aku pon selalu je tengok Boboiboy dengan Haikal kat ipad. Hehehehe.
So ini jawapan Dr.Sherine,
"Takde masalah kalau nak tengok benda in a box ni (ipad, tivi, phone). But make sure not more than 10 minutes at a time."
"Never leave the child and ipad alone. Watch with him. Tengok Boboiboy sama-sama dengan dia, interact dengan dia. For example, kita cakap, Oh Boboiboy is wearing a red cap. Oh there, Boboiboy plays badminton with his friends! Sentiasa interact dengan dia while watching."
"It's a good sign when he wants to watch ipad, he asks you to join him. But bad sign when he doesn't want anyone to disturb or join him while he's watching. Itu petanda buruk. So always always always be with him and interact with him while watching."
Ini bahasa mudah untuk faham kenapa ipad, tivi, phone, games tak elok untuk perkembangan kanak-kanak, menurut Dr Sherine:
Bila kita tengok ipad, mata kita tertumpu kepada satu level sahaja.
Tiada pergerakan "rolling" oleh mata.
So bila too much ipad, that means no eyes nerves stimulation.
So lama-lama pandangan anak tu tak luas.
So brain dia pon tak boleh fikir dengan luas/kreatif.
So parents digalakkan supaya banyak stimulate mata baby. How?
Bawak keluar rumah. Look around. Atas, tunjuk sky, tunjuk airplanes.
Bawah, tunjuk grass, tunjuk cat, tunjuk flowers.
Kalau tak boleh keluar rumah, still boleh buat dalam rumah.
Contohnya, boleh guna mainan flash cards ABC tu.
Flash huruf A kat atas, supaya anak dongak ke atas.
Pastu flash huruf B kat bawah pulak.
Pastu flash huruf C sebelah kiri, huruf D sebelah kanan.
Dan sebagainya.
Dengan cara macam tu, automatik ada "rolling" eyes movement.
 So bila ada pergerakan mata atas bawah atas bawah camtu,
saraf mata dirangsang dengan baik. 
So brain development pon berlaku dengan baik.
 
Gitu.
Aku rasa cukup mudah penjelasan yang Dr. Sherine bagi tu.
Terutama untuk orang vangang macam aku ni nak faham.
Maafkan saya, saya bukan Doktor. Dulu SPM Biologi B3 je. T_T

3) Stimulate their imitation skills.
Imitation skills ni ialah kebolehan mengikut atau meniru apa saje perkara yang dilihat disekeliling. Contoh kalau anak nampak kita clap hands, dia pon ikut clap hands. Camtu.
Dr. Sherine kata, ini masalah terbesar budak-budak sekarang.
Lack of imitation skills.
So vocab kurang, otak lambat pick-up, etc.
Because language and speech is also an imitation skill,
attitude pon imitation skill,
cara berfikir pon imitation skill,
dan semua-semua tu pon related to brain development.
So parents digalakkan buat kaedah-kaedah macam ni:
Say a word, dan suruh anak ulang.
Lukis satu simple drawing, dan suruh anak tiru.
Buat mimik muka macam nangis, senyum, gelak, marah dan suruh anak tiru.
Buat satu kerja mudah macam susun bantal atas katil, susun buku kat rak, dan suruh anak ikut.
 Nyanyi satu lagu, dan suruh anak ikut nyanyi.
Dance mengikut muzik, dan suruh anak tiru step yang kita buat.
Buat satu pergerakan macam merangkak, lompat, mencangkung, bergolek, dan suruh anak buat sama.

Gitu.
Oh lagi satu, Dr. Sherine cakap, pergerakan merangkak ialah sangat-sangat bagus.
Sebab dia melibatkan seluruh anggota badan, dari kepala ke hujung kaki.
Dan menurut kajian, baby yang mengalami fasa merangkak yang lama, dikatakan lebih genius dan berfikiran kreatif berbanding baby yang merangkak sekejap atau tak merangkak langsung (terus boleh berjalan).
Part ni aku terkedu.
Sebab Haikal memang tak merangkak langsung.
Dia tu kan dulu lepas meniarap, terus duduk.
Lepas duduk terus berdiri dan berjalan.
T___T  

Tapi takpe. Dr. Sherine kata masih belum terlambat.
So sekarang hari-hari aku suruh Haikal jadi tiger.
Sebab nak suruh dia merangkak. Kahkah.
ni anak die, comel je kan :)
Bila anak jadi tiger, mak pon kena jadi tiger jugak ok.
Imitation skill. Ingat tu.
Tapi sorry gambar aku jadi tiger takde.
Garang sangat. Kang korang takut. ;D
4) Banyakkan concept toys berbanding mainan superheroes, monsters, etc.
Concept toys tu macam, ABC 123 blocks, Lego, animals (yang realistic dan senang nak recognize), shapes blocks, vehicles, colour blocks, etc.
Sebab benda-benda ni boleh tambahkan vocab anak.
Plus boleh belajar sambil bermain.
Dr. Sherine kata, avoid belikan mainan-mainan yang tak realistik.
Macam barbie doll, superheroes dalam tivi, monsters, etc.
Sebab masa bermain, dia tak boleh kaitkan dengan dunia realiti dia.
Takut dia terlebih taksub dengan dunia yang fantasi tu pulak.
Macam tak elok sangat la kan.

Padahal aku pon banyak je belikan Haikal mainan otromen. T_T
Siap nak tidur pon, Haikal akan selimutkan otromen.
Mama dia dapat selimut sipi-sipi, sikit pon Haikal tak peduli. -..-


5) Bila nak ajar anak bercakap, ajar word dulu, avoid sentence.
Contoh macam kalau kita pergi zoo, kita nak tunjuk elephant kat anak,
better cakap,
"Elephant!" 
bukan 
"That is elephant!"
atau 
"Wow u see that big elephant?"
Camtu.
Unless kalau anak dah hafal animals tu semua, so boleh ajar sentence dengan adjective pulak.
Contoh,
"Tall giraffe. Big elephant. Beautiful butterfly. Yellow bird."
Avoid guna perkataan "The This That And With etc".
Direct je cakap "Big tiger. Beautiful bird."
Camtu.
Ajar word by word.
Nak ajar budak bercakap kena slowly dan repetitively.
Bila nak bagi arahan pun sama.
Sebut perbuatan itu sahaja. Without a complete sentence.
Contoh,
"Eat." 
bukan
"Come and eat."
atau
"U must eat."
"Sit."
bukan 
"Come and sit beside Mama" 
atau,
"Sit and keep quiet."
Lama-lama budak tu akan cepat recognize, which one is noun, adjective, verb, etc.
Lepas dia dah banyak vocab, baru boleh start ajar buat sentence.
6) Kalau budak takut strangers. Ask them to high-5. Avoid salam, hug or kiss.
Biasanya budak yang takut strangers ni sebab dah banyak kali trauma atau ada bad experience each time jumpa strangers.
Contoh budak yang selalu sakit.
Banyak kali jumpa doctor/nurse yang asyik cucuk atau bagi ubat etc.
So bila jumpa strangers mana-mana pon, dia expect orang tu akan buat pape kat dia.
So macam fobia camtu la kan.
Untuk overcome benda ni, Dr. Sherine tu suggest,
bila jumpa je sesiapa yang anak tu takut,
Suruh orang tu high five dengan anak kita tu.
Biasanya kalau kita jumpa kawan ke saudara mara ke, mesti diorang nak pelok cium salam anak kita kan?
So kalau anak yang jenis takut strangers ni, jangan bagi orang salam pelok terus,
suruh high-5 dulu.
Kalau orang tanya kenapa, jawab ikut style nigga. Yaw yaw yaw. ;D
Menurut Dr. Sherine, high-5 is very powerful.
Dia boleh ubah mentaliti anak within seconds.
Bila kita high-5, akan berlaku sentuhan dalam beberapa saat, 
dan budak tu akan realize yang orang tu tak merbahaya.
So lepas tu, dia akan ok la dengan orang tu.
Gitu.
7) Bila anak buat salah. Explain instead of marah.
Macam kalau anak main marker pen, conteng satu rumah.
Hoih mahu kau tak hangin kan??
So Dr. Sherine tu kata, instead of marah-marah membebel tak tentu pasal,
better explain clearly kat anak tu kenapa benda yang dia buat tu salah.
Ingat, anak tu tengah exploring his world, bukan sesaje nak cari pasal dengan kita.
Lagi satu, setiap kali explain atau bercakap dengan anak, 
make sure mata kita dengan dia satu level.
Melutut depan anak.
Jangan cakap atau marah sambil berdiri,
anak jadi bertambah takut.
Nanti dia tak absorb pon apa yang kita nak sampaikan.

Kalau anak kau baring, kau pon kena baring.
Punya gigih nak mata satu level tadi kan. -..-


8) Overly-attached to one person is not a good sign.
Contoh macam anak tu rapat dengan mak je, dengan ayah tak berapa rapat.
So itu petanda tak bagus.
Something wrong with his self-esteem.
So kena biasakan dia rapat dengan semua orang.
Especially family members.
9) Bila bermain, follow his interest. 
Kalau anak nak main ball, jangan tetiba korang nak ajak dia main basikal.
Kalau anak nak melukis, jangan korang nak ajak dia main ball.
Gitu.
Ikut kehendak anak pada ketika itu.
Sebab brain development akan berlaku pada tahap maksima bila budak tu betul-betul interested dan happy buat sesuatu perkara.
Lain la kalau anak mintak nak main benda bukan-bukan.
Haruslah dimarahin dong.

10) Bagi pilihan jawapan untuk enhance communication skill anak.
Contoh bila kita bertanya sesuatu kat anak kita,
kalau anak diam je sebab tak tahu nak camane,
jangan biarkan soalan tu tak berjawab.
Kita yang kena bagi pilihan jawapan kepada anak.
Contoh macam kalau kita tanya,
"Kenapa Haikal menangis?"

Tapi Haikal diam je,
mungkin sebab tak tahu nak jawab macam mana.
So kita bagi la beberapa pilihan jawapan, macam
 "Haikal jatuh?"
"Haikal sakit perut?"
"Haikal nak ikut papa pergi kerja?"
"Haikal bosan?"
Itu contoh.
Even if dia respon dengan sekadar angguk je pon dah memadai.
At least soalan dah terjawab. 
Dan lama-lama kang dia tahu la nak jawab macam mana if soalan yang sama diajukan di masa akan datang.
Ok tu je 10 tips yang dapat dikongsi.
Lagi sekali, tips-tips ni ialah dari Dr. Sherine, Child Psychaitrist dari Hospital Gleneagles.
Bukan keluar dari mulut aku ye.Bukan aku reka ke apa.
Cuma aku tulis ni ikut bahasa aku la kan. Supaya korang pon senang nak faham.
Niat aku satu je. 
Nak share supaya korang pon sama-sama dapat manfaat.
Sebab seriously semua tips ni aku dah try dan setakat ni Alhamdulillah,
aku nampak kesan positif pada Haikal.
Kesan dia sangat drastik ok.
Sebab budak 0-3 y.o. ni development diorang memang lajuuuuuu.
So korang kena cepat praktikkan tips-tips di atas. =)
Tapi of course semuanya berlaku dengan izin Allah.
Tapi tak salah kita ikhtiar yang terbaik dan termampu.
Part usaha, doa, tawakkal tu kan tugas kita.
InsyaAllah, outcome dia nanti menggembirakan kita.
Sebab Allah tak pernah kecewakan hamba dia yang berusaha bhai..
p/s: TQ very much Rajiah Nasir! :D

Wednesday, November 13, 2013

Thursday, October 24, 2013

Petua Melentikkan Bulu Mata Bayi

Asaalamualaikum! :)

Mommy2 semua. Fizza dapat info baru n nak kecoh2 sikit! ;) Fizza bace tips2 dekat blog Pa&Ma. Tetibe terbace tips pasal nak melentikkan bulu mate baby. X sangka, ade jugak petua tu ye..hehe. Ingatkan baby yang bulu mate lentik hanye jadi kalau ikut baka aka keturunan je. Rupenya ade jugak care lain... ;p

Ni info dari blog Pa&Ma:

Kepada ibu-ibu yang ingin melentikan bulu mata anak, cubalah petua ini. Sapukan bulu mata anak anda dengan susu ibu setiap kali selepas menyusukannya. Amalkan selalu dan anda akan dapati bulu mata bayi anda semakin lebat, lentik dan cantik.

Sumber: Pa&Ma

Comelnye..

What? Susu ibu saje? Pernah x mommy2 semua try. Tapi boleh ke sapu susu ibu kat mate? Nanti kalau kering, jadi ruam susu macam mane? Fizza biasenye lepas je breastfeed Hiliy Syawwiqa, mesti lap tepi2 mulut tu takut bintik2 ruam susu. Hmm...ade mommy2 yang pernah try?

Lagi 1, ade yang kate bulu mate tu gunting paling kurang 3 kali. Lame2 nanti die akan tumbuh lebih panjang. Petua ni ramai orang Indonesia buat. Fizza tau mase pergi Bandung dulu. Penjual telekung kat sane bagi tips sebab Fizza puji mate anak die cantik :) Tapi, x sampai hati lah nak gunting, kot x panjang semula camne? ;p

p/s: Bulu mate Hiliy Syawwiqa ni memang dah original lentik n panjang jugak, tapi sebab sepet, x nampak sebab tenggelam ke dalam kelopak...;p hehehe. Takpelah nak, Mama x kisah pun lentik ke tak :) Yang penting, anak Mama sihat  :)

Wednesday, October 23, 2013

Tips Penjagaan Tali Pusat Bayi

Assalam readers!

Waktu awal2 pantang ni memang penat n mencabar kesabaran jugak kan? wohooo.. macam Fizza ni, walaupun pantang kat rumah mak, tapi macam pantang sendiri jugak. Sebab mak kerja petang baru balik :( Rumah pun takde orang. Selalu sorang2 je. Semua kena buat sendiri. Boleh dikira berapa kali je pakai param, pilis, bengkung semua tu..huhu. Takut plak nanti dah tua badan sakit2 :( Tapi nak buat macam mane. X sempat n takleh nak tinggalkan baby sorang2, lagi pulak die suke 'mengempeng'. Kadang2 Fizza x sempat nak lunch. memang lapar tahap gaban.

Oh btw, nak cerita pasal tali pusat sebenarnye. Alhamdulillah, tali pusat Hiliy Syawwiqa cepat tanggal, hari ke-5 dah tanggal. Senang Mama die nak jage :) Kadang ade kes yang sampai dekat sebulan x tanggal, susah jugak tu. Tapi xtau kenape ade yg sampai lame macam tu. Maybe tali pusat die tebal sangat n besar kot? (ehh ade ke gitu?)

Sedikit info Fizza nak kongsikan:

Tali pusat atau umbilical cord adalah saluran kehidupan bagi janin semasa dalam kandungan. Tali pusat bayi baru lahir berwarna putih kebiru-biruan. Setelah bayi anda dilahirkan, doktor akan menyepit dan memotong tali pusat bayi anda. Di tempat tali pusat melekat ke perut, terdapat baki atau tunggul yang tertinggal sepanjang 2cm ke 3cm.

Cord clamping - pic from Google

Tunggul tali pusat bayi anda akan gugur sendiri lebih kurang seminggu selepas kelahiran. Apabila dia dilahirkan doktor akan menyemat tunggul itu dengan penyepit plastik atau mengikatnya. Doktor anda akan menanggalkan ikatan tersebut selepas sehari dua, apabila tunggul itu kering dan tertutup.

Ia akan mengecut, menjadi hitam dan gugur dengan sendirinya. Dalam pada itu akan terdapat luka kecil yang akan pulih dan menjadi pusat bayi anda.

1. Kelengkapan mesti ada sebelum cuci baki tali pusat bayi.
• Bekas air
• Bebola kapas
• Alkohol
• Putik kapas
• Kain barut bayi
• Lampin pakai buang

2. Basuh tangan dengan air yang bersih sebelum memegang bayi. Anda juga perlu pastikan tangan sentiasa bersih selepas menukarkan lampin bayi.

3. Dengan menggunakan bebola kapas, tuangkan sedikit alkohol yang diberi oleh pihak hospital. Usapkan pada bagian pangkal tali pusat termasuk daerah sekitarnya dan lipatan-lipatan pusar dengan perlahan. Lakukan dua kali sehari.

4. Kemudian sapu pada pangkal tunggul tali pusat bayi anda. Pastikan sekeliling tali pusat disapu dengan cecair itu. Lakukan dengan perlahan. Sebelum itu, pastikan tali pusat bayi dalam keadaan kering jika anda baru sahaja memandikannya.

5. Anda juga boleh menggunakan putik kapas untuk meratakan antisepktik di sekeliling baki tali pusat bayi. Dalam pada itu jika baki tali pusat itu terkena air kencing atau najis, basuh dengan berhati-hati dengan pencuci bayi pH neutral. Ia untuk mengelak sebarang jangkitan kuman kepada baki tali pusat bayi anda.

6. Setelah selesai menyapu antiseptik, pastikan barut bayi tidak mengenai tali pusat. Juga pastikan keliling tunggul pusat sentiasa bersih dan kering sebelum memakai barut.

7. Begitu juga dengan penggunaan lampin pakai buang. Gunakan lampin khas untuk mengelak tali pusat bayi ditutup (Yang ada lengkukan dibahagian hadapan lampin). Juga jangan lupa selepas dimandi pastikan tali pusat dikeringkan dengan bebola kapas. Biarkan tali pusat kering seketika sebelum memakaikan lampin dan pakaian.

8. Pastikan tunggul tali pusat tidak ditutup rapat oleh barut bayi atau lampin pakai buang. Jika kawasan itu menjadi lembab, ia memudahkan berlaku jangkitan. Ia akan lebih cepat kering dan sembuh jika sering terkena udara.

9. Adik sudah siap! Pastikan pakaian si kecil longgar supaya tidak menganggu pengaliran udara di seliling tunggul tali pusat bayi.

Tanda-tanda tunggul tali pusat telah dijangkiti :
1. Deman panas,
2. Lesu
3. Tidak mahu menyusu susu ibu
4. Tunggul tali pusat di sekelilingnya menjadi bengkak, busuk atau bernanah.
* Segera dapatkan rawatan di klinik berdekatan.

Nota Penting! Seorang nenek telah menggunting tunggul tali pusat cucunya yang hampir tertanggal iaitu yang hanya tinggal selembar benang. Akibat tindakan itu menyebabkan pendarahan berlaku di bahagian tunggul tali pusat bayi itu. Ekoran dibiarkan berlarutan beberapa hari ia telah menyebabkan kematian kepada cucunya. Oleh itu, nasihat penulis dalam soal penjagaan tali pusat ini lakukan penuh berhati-hati supaya tiada sebarang jangkitan berlaku dan biarkan ia tertanggal sendiri kerana ia berkaitan dengan sistem saluran darah bayi itu.


So jangan amek mudah penjagaan tali pusat ni.Untuk lebih info, boleh bace dekat Baby Centre :) Ok lah, wassalam....
 

Thursday, October 17, 2013

Eiduladha

Assalamualaikum semua! :)

Cuti Eiduladha tahun ni jatuh hari Selasa. Kebanyakannye sambutan biase2 aje kan sebab cuti "tergantung"... Tapi Eiduladha tahun ni Fizza punya excited terlebih sikit. Sebab dapat sambut dengan orang baru :) Siap buat baju tema Eiduladha lagi (sebenarnye kain tu mak Fizza beli untuk Eidulfitri lepas, tapi x sempat hantar tailor). Baju baby pun guna kain yang same, tapi 2hari lepas Eiduladha pulak baru siap. Takpelah, nanti kami pakai sekali lagi n posing2 ;)

Pagi2 lagi Fizza dah sediakan baju2 untuk hubby, baby n Fizza. Dah lame x iron baju, rase macam malas pun ade. Tapi sebab "excited" tu, jadi la rajin ;) Masa ayah, adik n husband Fizza ke masjid untuk sembahyang, mase tu la Fizza baru mandikan Hiliy Syawwiqa. Mandi awal sikit, biase pkul 9pg-10pg waktu mandi die. Lepas mandi, die tidooooo...hihihihi.

Hiliy Syawwiqa - 26days old

Fizza pulak, walaupun dalam pantang tapi teringin gak nak melawa. Sebab excited, kan dah kate tadi.... ;)
Hiliy Syawwiqa pulak kite kasi excuse raye ni. Kite bebaskan die tanpa dibedung. Hiliy memang x suke kena bedung, tapi kadang2 pakse bedung, cume bedung kaki je la. Tangan kena lepaskan. Kalau x nanti die meneran or merengek kuat sampai merah padam muke n paling takut bile Mama die ni tengok Hiliy meneran sampai timbul urat2. Aishhh pndai betul ye menakutkan Mama..

Me, pantang yg x berapa nak pantang ;p

Call me "Bapak" (nak kekalkan tradisi sabah katenyeee..)



Bahagia dengan kehadiranmu :)  Alhamdulillah
Itu saje la yang Fizza nak share. Doakan kebahagiaan kami ye.. ;)
Wassalam...

Thursday, September 26, 2013

The Little Princess

Assalamualaikum w.b.t...

Alhamdulillah, segala puji-pujian ke hadrat Ilahi. Syukur atas kelahiran cahaya mata yang pertama di kala kandungan 39minggu 4hari. Baby HS lahir ke dunia disambut sendiri oleh bapanya pade 19 September 2013, jam 5.50 petang seberat 2.77kg. Terima kasih buat semua yang mendoakan. Kelahiran yang cepat dan mudah dimakbulkan oleh-Nya. Terima kasih Ya Allah atas kurniaan-Mu :')

My Hypnobaby :) 19Sept2013

Jatuh cinta saat pertama kali memandang wajahmu, anakku :)

Semoga anak ini menjadi penyeri hidup kami suami isteri, menjadi anak yang beriman lagi solehah serta membesar dengan sihat, aktif & bijak. Amin :)

Saturday, September 14, 2013

1st Anniversary

Salam readers :)

Alhamdulillah, 14 September kembali semula. Happy 1st year Anniversary my love. Kami sambut dengan simple je. Keluar rumah untuk beli keperluan dapur, then gi BR beli kek je. :)

pic dr Instagram
love
Now,
Menanti kehadiran insan baru. Semoga kehadirannye menambahkan lagi kasih sayang antara kite. Amin :)
Belek gambar kawin memang  pernah boring! Hehe




  

 

"Ya Allah, berkatilah rumahtangga kami ini, Limpahkanlah baraqah dan rahmat kepada kami, Kurniakanlah kami zuriat yang soleh dan solehah. Kekalkanlah jodoh kami di dunia dan di akhirat serta sempurnakanlah agama kami dengan berkat ikatan ini.

Ya Allah Ya Tuhan Kami, Kurniakan rahmat kepada kami suami isteri agar kekal abadi, aman damai yang berkekalan di alam rumahtangga, sihat walafiat, dimurahkan rezeki dan dilanjutkan usia serta mendapat syafaat daripada junjungan besar Nabi Muhammad SAW."

Amin..

p/s: Baju nikah n baju sanding open utk sewaan. Berminat boleh email kat fiza.annisa@gmail.com
Fizza saiz S, tinggi 155cm.

Tuesday, September 10, 2013

My Favourite Waterbirth Videos

Salam readers.

Disclaimer: VIEWER DISCREATION ADVISED
 
Teringin nak share pasal waterbirth ni. Bersalin dalam air ni dipercayai dapat mengurangkan kesakitan serta mengurangkan koyakan perinium :) Ibu2 juga merasa lebih relax dan tenang seterusnye bagi effect yang menenangkan pade baby tu sendiri.

Waterbirth ni selamat n xkan melemaskan bayi sebab bayi mempunyai kemahiran berenang (dive reflex) tu ketika dalam kandungan tapi kemahiran tu akan hilang beberapa ketika lepas baby dilahirkan. Lagipun , baby masih lagi bernafas menggunakan oksigen yg disalurkan melalui tali pusat. 

So, bile baby start bernafas dengan sendirinye?
Baby akan bernafas sendiri bile keluar dari air dan tersentuh udara sebab ade perubahan pade keadaan n suhu sekelilingnye. 

Beberape waterbirth video:

1)Hermine's hypnobirthing - If Im not mistaken, this mummy is Malaysia,tapi husbband die ni Korean :)
 


2) Hello Kyla Natasha - Waterbirth at Pantai Hospital. Baby was in water for 5minutes! amazing, kan? Baby xkan lemas di dalam air selagi baby tidak tersentuh pade udara. So, once anggota baby dah tersentuh pade udara, baby dah x boleh berada dalam air lagi. Subhanallah...


3) Water Homebirth Baby-- Chelsea Ng Chen Xi
   Oh..paling suke yang nie :)


4)

Ade beberape lagi video, tapi user buat private. So Fizza x dapat la nak share kat sini sebab kene mintak kebenaran tuannye dulu. Video tu banyak yg Malaysian tau. Waterbirth kat Pantai Hospital n ade jugak yg waterbirth kat rumah sendiri :)

I wish....... ;)

Monday, September 9, 2013

How to Get Free Diapers Samples?

Salam readers.... :)

Mommies semua sihat? Alhamdulillah, now Fizza dah 37weeks. Kira dah full-terms & ready to give birth at anytime. Tapi Fizza xready lagi la. Baby pun mcm belum ready je kan? hehe. So far, xde tanda2 apa2 lagi. Tapi kepala baby dah engaged kat laluan cuma belum turun je. Baby sabar ye, jangan keluar dulu. Mama nak settlekan barang2 lagi sikit :) But baby kena keluar before 21 September tau. Sebab atok dari Sabah nak datang Johor tau jumpa baby. Baby nak jumpe Atok kan? :)

Oh, by the way. Fizza nak share dengan mommies semua. Fizza ade request beberapa samples untuk baby diapers starting bulan Mei lepas. Semua yang Fizza request dah selamat sampai ke rumah, kecuali Mamypoko & Scoobee Dry (ni x pernah tengok tp jumpe online).

Baby diapers..banyak x?  hehe
So camne nak dapatkan free samples ni? Senang je. Isi maklumat dalam online form kat bawah ni. Then tunggu la posmen hantar. Hihi. Servis paling cepat adelah Huggies. Dalam seminggu samples tu dah sampai :)

BabyLove (same company with Petpet)

Mamypoko

Huggies

Drypers

Scoobee Dry
So, cepat2 isi form ye. Barang free kan. Dalam pack kecik2 senang je nak bawak n prepare for hospital bag,hehe..

Wassalam :)

Sunday, September 8, 2013

Apa Itu Garam Epsom (Epsom Salt) ?

Salam readers.. Apa khabar? :)
Banyak open house? Tahun ni undangan open house kurang sikit, x macam tahun lepas. Maybe sebab tahun lepas tu masih bekerja ;)


Baru2 ni, Fizza berendam dalam kolam berisi Epsom Salt. Before tu, kenalah tau apa tu epsom salt kan? Garam Epsom ni adalah sebatian mineral semulajadi, terdiri daripada magnesium dan sulfat yang boleh memberi beberapa manfaat jika menggunakannya dengan cara yang betul. Garam Epsom seringkali di kenali sebagai penawar untuk beberapa penyakit.

Kajian telah menunjukkan bahawa magnesium dan sulfat, kedua2 mineral ini mudah diserap ke dalam kulit. Apabila dilarutkan ke dalam air suam, garam epsom akan meningkatkan tahap magnesium ke dalam badan. 

Magnesium memainkan beberapa peranan termasuk mengawal selia aktiviti2 enzim, mengurangkan radang, merehatkan sistem saraf, melegakan sakit anggota badan, mengurangkan ketegangan otot dan dikatakan juga mampu mencegah pengerasan arteri. Manakala sulfat pula di katakan membantu meningkatkan nutrien dan menyahkan toksin.
Cara menggunakan garam epsom ialah dengan berendam di dalam bath tub (2 cawan garam epsom + 15 gallon air), sekurang2nya 2 atau 3 kali seminggu selama 12 minit boleh memberi manfaat kepada kesihatan badan, mewujudkan perasaan ‘relax’,melegakan sakit kepala dan ‘stress’ atau larutkan 1/2 cawan garam epsom dengan air suam ke dalam bekas sederhana besar dan rendamkan kaki selama 20 minit untuk melegakan keletihan dan sakit kaki. Jangan sekali kali membiarkan garam pada kulit sebaik saja selesai berendam, pastikan membilas badan dengan air biasa.

Garam ni juga dipercayai boleh mengurangkan gejala pre-eclampsia. Mommies2 yg pregnant sure tau kanpre-eclampsia tu ape? Haa kalau xtau,sila lah google ye :) So, dekat2 nak due ni takut jugak kalau terkena pre-eclampsia ni. Kadang2 takde tande pun boleh kena secare tibe2 waktu kite bersalin nanti. Contohnye mcm sawan. Ade sesetengah ibu tibe2 xsedarkan diri mase tengah2 bersalin tu. Pernah dengar x? Tula salah satu effectnya. So, Fizza buat ni sebagai langkah berjaga-jaga je. Ape2 pun kite hanye usaha, doa dan bertawakal pade Allah semoga semuanya selamat dan dipermudahkan.. Aminnn :) 
Banyak manfaat dengan berendam garam epsom kan?
Di bulan syawal ni kalau terasa letih melayan tetamu, penat travel jauh2. Boleh cuba le, mungkin dapat memberi kelegaan pada tubuh badan. Sebabnye kan, ia berfungsi melegakan otot2 badan. InsyaAllah. Walaubagaimana pun jika hamil dapatkan nasihat doktor sebelum menggunakan garam epsom sebab sesetengah berpendapat garam ni boleh mengurangkan air dalam badan. Fizza ambil langkah utk xberendam lame2. Lepas berendam tu plak, Fizza minum air banyak2. 

Beberapa info pasal epsom salt yg Fizza dapat dari Google. Kalau nak bace2 n tambah info, boleh la klik.
http://www.howlivingwell.com/archives/20130520/epsom-salt-laxatives-and-pregnancy.html
http://www.hcgdiethelp.info/epsom-salt/

Kat mane nak beli garam epsom ni? Boleh cari dekat kedai2 organik, farmasi or Fabulous Mom. Fizza beli dekat Fabulous Mom. Packaging macam bawah ni. 1kg harganye RM 26.90

O' Choice Epsom Salt

Ok, semoga info ni memberi manfaat pade semua.. Wassalam..

Thursday, August 29, 2013

Pura Kiki Stainless Steel - Botol Susu Pilihanku

Salam readerssss....

Buat apa? Fizza baru lepas fikir2 pasal perlu ke x botol susu ni di awal2 bersalin nanti. Niat murni memang dah tanam dari awal preggy lagi, nak exclusive breastfeed baby sampai umur die 2 years. Tapi bila fikir2 kan balik, botol susu kena standby jugak walaupun kite xbekerja or surirumah. Kenapa?
  • Dalam pantang nanti,mesti kena mengurut kan? Kot tetibe tengah mengurut tu, baby nak nenen? Haa..Kesian tukang urut kena tunggu lame plak. "Makcik2 tggu kejap sy nak susukan  anak kejap".. Ade kang makcik tu xnak datang umah lagi,hehehe (die pun ade keje lain). Tapi kalau boleh, before mengurut tu, siap2 breastfeed baby dulu bg mendapatkan sesi urut mengurut yg aman lagi menenangkan ;)
  • Mama nye demam n kena makan ubat ubatan! Mane lah tau kan.Tetibe demam, bukan boleh jangke. Xkan nak breastfeed baby dengan drugs tu sekali? Uihhh x sanggup la kecik2 dah kena sumbat drug. So gunalah stok EBM letak dalam botol. Plus, takut baby pun demam sekali even kite x amek ubat pun sebab  badan panas. My fren cakap, susah hati gile kalau baby kecik lg dah demam.
  • Nipple crack! Aiyarkkk pedihhh (macam la penah rase,hehe). Ramai mommies cakap, xtahan sakit kalau terkena nipple crack tu. Sampai ade yg berdarah. Xkan nak suruh baby hisap ngan darah tu? huhu. Botol la pengganti sementara...
  • Korang nak pegi slimming centre - hahaha, yg ni kebanyakannya retis2 la. Dalam pantang, ligat pegi slimming centre nak jage body..Mase ni parents la yg tolong jagekan baby, kena la susukan pakai botol....Fizza xla macam ni, pakai bengkung je.. ;)
  • Nak latih baby bonding dengan ayah die :) - Yang ni penting jugak, biar ayah die tau macam mane nak  susukan anak. Sebabnye, kalau kena travel mane2, mama die nak ke toilet sekejapke, tolong orang kenduri kendara dekat dapur, so ayah die bolehstandby tolong susukan  anak. (tapi isi susu ibu la dalam botol tu, nak exclusive breastfeed,kan?  hehe)
Tapi ade orang nasihat, untuk 6 minggu pertama, xperlu ajar baby dengan botol susu dulu. Sebab takut baby confuse. Nanti baby xnak direct feed dengan ibu die susah n boleh menyebabkan signal untuk susu tu keluar dengan sloww & sikit..Ni Fizza akan pertimbangkan bergantung pade situasi baby nanti.

Pura Kiki for my baby (bought from Bebe Totz
Oh, by the way. Setelah ditimbang tara, Fizza memilih untuk beli botol susu stainless steel (walaupun tersuka jugak dekat glass bottles). Sebabnye botol ni tahan lame, x perlu nak tukar2 setiap 6 bulan dah. Mula2 suka dengan botol Tommie Tippie tu, tapi bila fikir balik kena tukar2 setiap 6 bulan (walaupun BPA free), terus xjadi sebab Fizza ni jenis malas nak beli lagi kalau dah ade. hihi. Alang2 beli terus yang tahan lame, xpayah tukar2 n boleh guna sampai besar :) Ade lagi brand lain yang jenis stainless steel ni, tapi Fizza macam berkenan kat brand Pura Kiki je, sebab xde plastic langsung. Macam Pacific Baby, dekat seal die tu pakai plastic.

Ni antara reason nye kenapa Fizza pilih ;)
Lepas tu, selain leh guna untuk minum susu, die punye teats boleh tukar pade sippy (senang nak latih baby minum guna cawan). Before baby umur dekat setahun latih die guna sippy teats dulu kalau dahpro leh terus guna cawan.

See? Boleh tukar2,

Fizza beli dekat Bebe Totz5oz Bottle harganya RM51.90 (with 20% less) & 11oz Bottle RM63.90 (with 20% less). Then untuk sleeves die pulak, RM31.90 setiap satu. 5oz & 11oz same harge.. Untuk postage tambah RM8. 

Harge asal Pura Kiki (before less)
Kat Johor ni xde 1 pun babyshop yg jual botol susu stainless steel brand Pura Kiki. So beli online la n yg paling murah jual dekat Bebe Totz. Total semua sekali RM187.60, huhuhuh. Alahai baru botol sus 2 botol je dah dekat RM200. Barang baby memang banyak yg mahal2 kan. Xpelah nak, asalkan jimat. Tinggal tukar teats (puting susu) je nanti T_T


Actually, banyak pilihan warna untuk bottles & jugak sleeves. Tapi Fizza xtau la kenapa Fizza beli warna atas ni..hehe. Xfikir banyak pun mase tu, terus order warne atas ni je.. 

Warna2 pilihan untuk botol

Warna2 pilihan untuk sleeves

Bottle glass pun bagus, tahan lame gak  x perlu tukar2 tapi Fizza xnak sebab tak tahan lasak, takut retak2 n ade serpihan dalam botol kite xperasan. Takottt.. Tapi glass bottles semua cantik. Cube korang tengok.

Evenflo

LIfefactory
Cantik2 kan? Ape2 pilihan pun, bergantung pade selera masing & pendapat masing2. Nanti bila baby dah guna botol ni, inshaallah Fizza buat review pulak ye :)

Daaa~~~

Wednesday, August 28, 2013

Tips Kurangkan Sakit Bersalin Melalui Hypnobirthing

Salam readers. :)

Saje Fizza nak share info pasal hypnobirthing ni. Hypnobirthing digunakan untuk mengurangkan atau menghilangkan rasa sakit semasa bersalin. Actually, kite memang akan rase sakit tapi minda kite ni dialihkan ke perkare lain dan melatih diri untuklebihrelax ntak panik.

Teknik ini boleh dimulakan n praktis dari awal kehamilan lagi sehingga akhir kehamilan. :)


Relax mode

Berikut ialah cara mudah teknik hypnobirthing :

1. Duduk bersila dalam keadaan rehat.

2. Pusingkan kepala ke arah bahu kanan kemudian kiri sebanyak 8 kali. Kemudian ke arah bahu kiri kemudian kanan sebanyak 8 kali.

3. Letakkan tangan di atas bahu dan pusingkan ke depan sebanyak 8 kali.  Kemudian pusingkan ke belakang sebanyak 8 kali.

4. Kemudian berbaring dengan santai.

5. Luruskan tangan kanan dan kiri ke sisi tubuh. Luruskan kaki. Telapak kanan menghadap ke atas.

6. Menegangkan telapak kaki menuju ke betis dan paha dalam kiraan 8, kemudian lepaskan semula.

7.  Tutup telapak tangan dan genggam dengan kuat, kerutkan dahi dan lidah naik ke arah lelangit dalam kiraan 8 dan lepaskan.

8. Tarik nafas melalui hidung perlahan-lahan dalam kiraan 8 dan lepaskan melalui mulut.  Lakukan 8 kali.

9. Tutup mata dalam kiraan 8 dan buka perlahan-lahan.

10. Perhatikan pada satu titik sehingga mata terasa ingin tertutup, tutup mata perlahan-lahan.

11.  Masukkan fikiran positif.  Contohnya 'Semoga bayi dalam kandunganku membesar dengan sihat. Aku akan melahirkan dengan cara yang tenang, tidak menyakitkan diriku dan anakku.'

12. Ketika sudah selesai memasukkan fikiran positif, tarik nafas  dalam melalui hidung dan hembus semula melalui hidung.  Kembali semula kepada keadaan normal. 

Credit to:

p/s: Actually. Fizza ade attend Hypnobirthing Course 15 & 16 Ogos lepas. Nanti Fizza share story kebaikan hypnobirthing ni. :) Fizza sangat2 recommend utk semua mommy-to-be join course ni. Course ni xsame ye macam antenatal class yang ade dekat hospital. Sangat berbaloi join, n Fizza anggap ni sebagai investment n ilmu berharga dalam birthing, hehe. Lebih2 lagi pada bakal ibu yang baru nak anak 1 nie ;)

Ok, nanti kalau rajin menaip Fizza share ye. Daaa.

Tuesday, August 6, 2013

Muslim Baby Names

Salam Ramadhan yg ke-28 :)

Alhamdulillah, masih diberi peluang & kemudahan untuk berpuasa pade hari ini. Fizza tau mesti ade mommies yg lain yang dapat puase penuh kan? Syabas! Besok hari last puase, wahhh..macam sekejap je dah nak raye kan :)

Starting last week, Fizza dah mula survey2 name baby secare online. Actually, before tu dah pergi bookstores cari buku2 panduan nama2 bayi Islam. Tapi kebanyakan buku2 tu semua banyak campuran nama Parsi. Makne pun banyak yang lari. So end up, kitorang x jadi beli pun. Lagi pun, Fizza dah join 1 group kat FB n dah add hubby masuk sekali. Admin kat situ mahir dengan maksud2 & ejaan bahasa Arab dgn baik. Mommies yang lain join la group Nama-nama Indah Yang Bermakna. Kadang2, Fizza tengok2 jugak name2 kat sesetengah website, tapi akan rujuk semula pade sis Nazzla (admin group FB) tu.

Actually, boleh je nak name kan baby masing2 ikut macam2 bahasa. Parsi ke, Arab ke, Jerman ikut suka parents masing2. Tapi Fizza prefer bahasa Arab je, sebab kalau bahasa2 lain tu xramai yang mahir & fasih yg boleh Fizza nak rujuk. Lagi pun, takut jadi makne x elok bile disebut oleh bahasa negare lain. Faham x? hihi. mesti ade yg x faham. Kasi contoh macam ubat gigi je la. Dulu ubat gig Darlie tu kan namenye Darkie. Tapi xlaku mase mula2 masuk pasaran Malaysia, sebab sebutannye macam "daki". Ade selera ke nak letak "daki" wat cuci gigi? hihi. So lebih kurang macam tula maksud Fizza. Takut jadi maknye & sebutan yang lain. Care senang, guna bahasa Arab je.. ;)

Nak cari name baby yg dipersetujui oleh dua2 parents ni agak payah n pening gak. Fizza kalau boleh nak name yg lain dari yang lain. Yang hubby Fizza plak suke yg sedap die dengar,huhu. Geram je kadang2 bile kite bgtau name ni best x? name ni sedap x? Die leh wat acuh x acuh je. Haihh,, orang lain memang banyak x amek kisah pd semua perkare -,- Semua orang perempuan je buat kan?

Oh, sebelum tu. Kite kena make sure name2 yang diberi tu bukanlah dari senarai name2 yg dilarang ye. Kene semak betul2, takut ade maksud yg x baik. Leh tengok dalam post Fizza yg sebelum ni ye. Nak post sekali macam panjang sangat. So wat post asing2 senang.

Ok lah, nak solat Asar jap lagi & nak berkemas balik kampung. hihi. Xdelah berkemas sangat sebenarnye. Kemas2 rumah je. Barang xde ape sangat nak bawak pun. Rumah parents dalam 1jam 15min je dari sini. Ok, daaaa~~

Nama-nama Yang Dilarang Dalam Islam

As-salam semua :)

Kat sini Fizza nak share ape yg Fizza dapat dari FB. Semoga bermanfaat pade semua ye. InshaAllah :)
Baca kat bawah ni..Jangan malas bace plak, sebab panjang..hehehe.

Nama Nama Yang Dilarang Islam

Nama adalah doa kepada seseorang, maka ibu bapa menjadi pemegang amanah yang besar untuk menamakan cahaya mata mereka. Nama hendaknya memiliki makna yang bagus. Janganlah memberikan nama hanya mengikut perasaan, asalkan indah dan sedap didengar tanpa mengetahui makna yang tersirat atau maksud sebenarnya.

Jika nama tersebut buruk dan memalukan, maka ibubapa boleh dikira berlaku zalim dan derhaka pada si anak.

A. NAMA-NAMA LARANGAN
1. Pengabdian / Penghambaan

Syarak menegah menamakan seseorang atau anak dengan nama yang dilarang seperti yang khusus bagi Allah atau sembahan-sembahan lain. Jauhilah dari nama-nama yang menunjukkan pengabdian/penghambaan kepada selain Allah seperti Abdul-Kaabah (Hamba Kaabah), Abdun-Nabi (Hamba Nabi), Abdul-‘Uzza (Hamba Tuhan ‘Uzza) dan sebagainya.

2. MALIKUL-AMLAK
Diharamkan memberi nama dengan nama ‘Malikul-Amlak’ yang bermaksud; ‘Raja bagi segala raja’. Sabda Rasulullah SAW:

إنَّ أخْنَعَ اسْمٍ عِنْدَ اللَّهِ تَعالى رَجُلٌ تَسَمَّى مَلِكَ الأمْلاكِ
“Sesungguhnya sehina-hina/seburuk-buruk nama di sisi Allah ialah seorang lelaki yang bernama Malikul-Amlak.” (Riwayat Imam Bukhari dari Abu Hurairah r.a.)

Dalam riwayat yang lain, Rasulullah SAW bersabda;

أَغْيَظُ رَجُلٍ عَلَى اللهِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ، وَأَخْبَثُهُ، رَجُلٌ كَانَ يُسَمَّى مَلِكَ الأَمْلاَكِ، لاَ مَلِكَ إِلاَّ اللَّهُ
“Lelaki yang paling dimukai oleh Allah pada hari kiamat dan paling hina ialah lelaki yang diberi nama Malikul-Amlak (kerana hakikatnya) tiada raja melainkan Allah.” (Riwayat Imam Muslim dari Abu Hurairah r.a.)

3. NAMA MALAIKAT
Menurut mazhab Syafi’ie, harus memberi nama dengan nama-nama Malaikat. Namun demikian, sebahagian ulama’ memakruhkannya. Berkata Qadhi ‘Iyadh; “Telah memakruhkan sebahagian ulama’ memberi nama dengan nama-nama Malaikat dan ia adalah pandangan al-Harith bin Miskin. Imam Malik memakruhkan memberi nama dengan Jibril dan Ya-sin.”

4. TENGOK NASIB DAN PENAFIAN
Begitu juga, dimakruhkan memberi nama dengan nama-nama yang dijadikan tengok nasib dengan penafiannya pada adat/kebiasaan seperti nama-nama yang terkandung dalam sabda Rasulullah SAW;

لاَ تُسَمِّيَنَّ غُلاَمَكَ يَسَاراً، وَلاَ رَبَاحاً، وَلاَ نَجِيحاً، وَلاَ أَفْلَحَ، فَإِنَّكَ تَقُولُ: أَثَمَّ هُوَ؟ فَلاَ يَكُونُ، فَيَقُولُ: لاَ”. إِنَّمَا هُنَّ أَرْبَعٌ، فَلاَ تَزِيدُنَّ عَلَيَّ.
“Janganlah kamu menamakan anak kamu Yasar (mudah), Rabah (untung), Najih (berjaya) dan Aflah (berjaya). Kerana sesungguhnya jika kamu bertanya seseorang; “Apakah ada di sana (Yasar, Rabah dan sebagainya itu)?” Lalu ia menjawab; “Tidak ada”.” (Riwayat Imam Muslim dari Samurah bin Jundab r.a.)

Dalam hadis yang lain, Rasulullah SAW bersabda::

لا تسمين غلامك يسارا ولا رباحا ولا نجيحا ولا أفلح فإنك تقول أثم هو فلا يكون فيقول: لا
“Jangan namakan anakmu dengan nama senang, keuntungan dan kejayaan. Sebabnya adalah jika kamu bertanya adakah ‘kuntungan’ ada? Jika tidak ada, orang akan menjawab “Keuntungan tidak ada”.” (Hadis riwayat Muslim, Tirmizi r.a. dan Abu Daud r.a.)


Menurut Imam Nawawi, dimakruhkan nama-nama tersebut (dalam hadis) adalah kerana buruk dan rosaknya jawapan yang bakal diterima, juga nama-nama tersebut ada kemungkinan menjatuhkan sebahagian golongan ke dalam suatu bentuk perbuatan menenung untung/nasib. (Contohnya; apabila ditanya; “Adakah di sana ada Rabah (untung)?”, lalu dijawab; “Ada”. Apabila orang yang suka menengok/menilai nasib dengan suatu sempena atau kejadian mendengar jawapan ini, maka ia akan membuat andaian bahawa hari tersebut adalah hari untung).

Menurut Syeikh Abdullah Nasih ‘Ulwan; memberi nama dengan nama-nama ini hukumnya adalah haram dengan sepakat para ulama’. (Tarbiyatul-Aulad)

5. KEKUFURAN DAN KEJAHATAN
Nama-nama yang memberikan maksud yang tidak baik dan melambangkan kekufuran dan yang terkenal dengan kejahatan, seperti Wisky, Ifrit, Firaun dan Syaitan adalah dilarang.

6. TIDAK MELAMBANGKAN ISLAM
Hendaklah dijauhi juga dari memberi nama dengan nama-nama yang tidak beridentitikan Islam dan menggambarkan hilangnya jati-diri sebagai seorang muslim, seperti meniru-niru nama orang bukan Islam seperti Natasya, Susan, Suzuki, Mazda dan Ninja. Juga nama-nama yang menzahirkan cinta-berahi seperti nama ‘Huyam’ (gila berahi), dan sebagainya.

7. MEMUJI DIRI SENDIRI
Banyak nama yang menunjukkan memuji diri sendiri dalam masyarakat Melayu kini. Tidak kiralah namanya dengan nama Khairun Nisa (sebaik-baik wanita), nama ‘mujahid’ pejuang, syahid, nama ‘salafus soleh dan sebagainya. Setiap ibubapa hendaklah berhati-hati menamakan bayi mereka kerana ini dilarang dan termasuk dalam memuji diri anak itu sendiri.
 


Rasulullah SAW melarang menggunakan nama yang memuji diri sendiri. Pernah terjadi pada suatu ketika, apabila Nabi SAW bertemu seorang wanita bernama Barrah (wanita yang sangat baik); Rasulullah SAW bersabda:

لاَ تُزَكُّوْا أَنْفُسَكُمْ اَللهُ أَعْلَمُ بِأَهْلِ الْبِرِّ مِنْكُمْ
“Janganlah kamu memuji diri kamu sendiri. Allah SWT lebih mengetahui siapakah yang lebih baik dikalangan kamu.”
Mereka bertanya: “Apa yang kami hendak namakannya.”
Baginda menjawab: “Zainab.”

(Hadis sahih riwayat Muslim r.a.)

Daripada Umar RA berkata, Rasulullah SAW bersabda;

عن عمر رضي الله عنه قال, قال رسول الله صلي الله عليه وسلم:لأنهين ان يسمى رافع وبركة ويسار.
“Aku menegah daripada menamakan dengan nama Rafi’ (ketinggian)’, Barakah (keberkatan) dan Yassar (senang).” (Hadis riwayat Tirmizi r.a.).

Imam Nawawi berkata: Ulama syafie berkata: “Dimakruhkan memberi nama dengan nama-nama ini dan apa yang membawa kepada sebab larangan ini. Larangan ini adalah hanya makruh tidak haram.”


8. GABUNGAN NAMA
Memang ramai yang suka menggabungkan nama suami dan isteri tetapi adakah ia menghasilkan makna yang baik? Ketahuilah nama juga merupakan gambaran bagi sifat, gaya hidup dan pemikiran kedua ibu bapa seseorang.

Nama seperti Rozana, Suzana atau yang menggunakan nama ‘zana’, bunyinya sedap sekali tapi maknanya ‘berzina’ atau pun nama ‘wati’ yang bererti ‘bersetubuh’. Jadi elakkanlah menggunakan nama-nama tersebut.

9. NAMA BURUK
Dimakruhkan memberi nama dengan nama-nama yang buruk seperti Harb, Murrah, Kalb, ‘Ashiyah, Syaitan, Dzalim, Himar dan sebagainya.Sabda Rasulullah SAW;

تَسَمَّوا بأسْماءِ الأنْبِياءِ، وَأحَبُّ الأسْماءِ إلى اللّه تَعالى عَبْدُ اللّه وَعَبْدُ الرَّحْمَن، وأصْدَقُها: حَارِثٌ وَهمَّامٌ، وأقْبَحُها: حَرْبٌ وَمُرَّةُ
“Berilah nama dengan nama-nama para Nabi. Nama yang paling disukai oleh Allah ialah ‘Abdullah’ dan ‘Abdurrahman’. Nama yang paling tepat (dengan hakikat manusia) ialah ‘Harith’ dan ‘Hammam’, dan nama yang paling buruk ialah ‘Harb’ dan ‘Murrah’.” (Riwayat Abu Daud, an-Nasai dan lain-lain dari Abi Wahb al-Jusyami r.a.)

B. PERAWATAN ISLAM
Di dalam perawatan Islam juga terdapat beberapa nama yang sebaiknya dielakkan untuk diberikan kepada putera-puteri anda kerana maknanya yang tidak elok, buruk dan boleh mendatangkan masalah di kemudian hari. Hindarilah agar tidak bertembung dengan nama-nama jin. Contohnya;


1. Balqis – ketua jin

2. Qistina/Kistina – penghulu jin

3. Najwa – bisikan

4. Zaqwan/Zaquan – anak jin

5. Haikal/Haiqal – tengkorak

6. Badrisha/Badlisha/Herisha

Anak-anak ini bermungkinan akan menimbulkan banyak masalah, seperti sering sakit, berpenyakit ‘berat’ dan kronik, degil, kerap menangis, memberontak, hiperaktif dan sebagainya.

C. NAMA-NAMA YANG DILARANG DALAM ISLAM
Berikut adalah sebahagian daripada nama-nama lain dalam Islam yang harus dielakkan dan dihindari bagi menamakan bayi anda:

A
Abiqah Hamba yang lari dari tuannya
Abkam Tidak celik, buta
Afinah Yang bodoh
Amah Hamba suruhan perempuan
Asiah Wanita yang derhaka
Asyar Paling jahat
Asyirah Yang tidak bersyukur atas nikmat
Aznie Aku berzina


B
Baghiah Yang zalim, jahat
Bahimah Binatang
Bakiah Yang menangis, merengek
Balidah Yang bodoh, bebal
Baqarah Lembu Betina
Batilah Yang batil, tidak benar
D
Dabbah Binatang
Dahisyah Goncang, stress
Dahriyah Yang mempercayai alam wujud dengan sendirinya
Dami’ah Yang mengalir air matanya
Daniyah Yang lemah dan hina
Darakah Kedudukan yang rendah
F
Faji’ah Kecelakaan
Fajirah Yang jahat, yang berdosa
Fasidah Yang rosak, yang binasa
Fasiqah Yang jahat, si fasik
Fasyilah Gagal, kalah
G
Ghafilah Yang lalai, yang leka
Ghaibah Hilang
Ghailah Kecelakaan, bencana
Ghamitah Yang tidak mensyukuri nikmat
Ghasibah Perampas, perompak
Ghawiah Yang sesat, yang mengikut hawa nafsu
H
Haqidah Yang dengki
Hasidah Yang hasad
Hazinah Yang sedih
Huzn Kesedihan
J
Jafiah Yang tidak suka berkawan
Jariah Hamba suruhan perempuan
K
Kafirah Yang kafir, yang ingkar
Kaibah Yang sedih
Kamidah Yang hiba, yang sangat berduka
Kazibah Pendusta, pembohong
Khabithah Yang jahat, yang keji
Khali’ah Yang tidak segan silu, mengikut hawa nafsu
Khamrah Arak
Khasirah Yang rugi
Khati’ah Yang bersalah, yang berdosa
L
Laghiah Sia-sia, tidak berfaedah
Lahab Bara api
Lahifah Yang sedih, menyesal dan dizalimi
La’imah Yang tercela
Lainah Yang terkutuk
M
Majinah Yang bergurau senda tanpa perasaan malu
Majusiah Agama menyembah api atau matahari
Maridah Yang menderhaka
Munafikah Yang munafik
Musibah Celaka, bencana, kemalangan
N
Najisah Yang najis dan kotor
Nariah Api
Nasyizah Yang menderhaka dan melawan suami
Q
Qabihah Yang buruk, hodoh
Qasitah Yang melampaui batasan dan menyeleweng dari kebenaran
Qatilah Pembunuh
Qazurah Kejahatan, perzinaan
R
Rajimah Yang direjam, yang dilaknat
Razani Kepala zakar lelaki
Razi’ah Kecelakaan, musibah
Razilah Yang keji dan hina
S
Safih Insan Manusia bodoh
Safilah Yang rendah dan hina
Sahiah Yang pelupa
Sharrul / Sharru Jahat
Sakirah Pemabuk
Sakitah Yang jatuh, yang hina, yang jahat
Syafihah Yang bodoh
Syani’ah Yang buruk
Syaqiyah Yang menderita
Syaridah Yang diusir
Syariqah Pencuri
Syarisah Yang buruk akhlak
Syarrul Bariyyah Sejahat-jahat manusia
Syatimah Maki hamun
T
Tafihah Karut
Talifah Yang rosak, yang binasa
Talihah Yang tidak baik
Tarbiyah Yang papa kedana
Tarikah Anak dara tua
W
Wahiah Yang lemah, yang jatuh, yang buruk
Wahimah Yang lemah
Wahinah Penakut
Wailah Bencana, keburukan
Wajilah Penakut
Waqi’ah Pertempuran dalam peperangan, umpatan
Waqihah Yang kurang sopan dan malu
Wasikhah Yang kotor
Wasyiah Yang mengumpat, yang mengadu dombakan orang
Wati/Waty Nama Hindu/tiada makna
Wathy / Wathi Bersetubuh
Y
Yabisah Yang kering, yang sedikit kebaikannya
Yaisah Yang berputus asa
Z
Zalijah Kebinasaan
Zalilah Yang hina
Zalimah Yang zalim
Zaniyah Penzina, pelacur
Zufafah Racun pembunuh

D. RENDAH DIRI
Nama-nama yang buruk, berbunyi pelik dan ganjil mungkin membuatkan yang empunya diri berasa agak terasing. Tidak mustahil juga nama itu menjadi bahan ejekan dan tidak begitu disenangi anak-anak kerana tekanan yang dihadapi di sekolah atau di alam pekerjaan.

Kesan daripadanya, nama ini menimbulkan rasa malu kepada mereka yang akhirnya menyebabkan rasa marah, membangkitkan pergaduhan, malah juga boleh membina perasaan rendah diri dan berkemungkinan ia boleh menjejaskan perkembangan penghargaan kendiri seseorang itu.

Sabda Rasulullah SAW : “Kamu sekalian pada hari kiamat akan dipanggil dengan nama kamu dan nama bapa kamu, maka hendaklah kamu memperelokkan nama kamu.” (Hadis riwayat Abu Daud r.a.).

E. PANGGILAN PENDEK
Orang Melayu suka menggunakan nama panggilan/timangan atau memendekkan nama, seperti nama Muhamad/Muhammad akan jadi Mohd (jom) atau Mat (mati) dan jika nama Abdullah, jadi Dolah saja. Amalan ini haruslah ditinggalkan dan contohilah orang Arab yang menghargai dan memanggil nama penuh pada setiap masa, kerana padanya terkandung doa.

F. PENUKARAN NAMA
Disunatkan mengubah nama yang buruk atau yang tidak baik kerana Nabi SAW telah melakukannya kepada para sahabat baginda, di mana Rasulullah SAW pernah menukar nama seorang yang bernama Abdul Hajar (hamba batu) kepada Abdullah. Ada yang bernama ‘Asi (yang derhaka) lalu ditukar kepada Muti’ (yang taat).

Aishah r.a berkata: “Rasulullah telah menukar nama-nama yang buruk.” (riwayat Tirmidzi).”

Ibn Umar berkata: “Anak perempuan Umar dinamakan dengan nama ‘Asiah (wanita yang derhaka), lalu dinamakan oleh Rasulullah SAW dengan Jamilah (cantik).” (riwayat Tirmidzi dan Ibn Majah).

Ibnu Umar r.a. menceritakan;


أَنَّ رَسُولَ اللهِ -صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ- غَيَّرَ اسْمَ عَاصِيَةَ. وَقَالَ: “أَنْتِ جَمِيلَةُ”.
“Sesungguhnya Rasulullah SAW telah menukar nama (seorang perempuan bernama) ‘Ashiyah (perempuan yang engkar) di mana baginda berkata kepada (perempuan itu); ‘Kamu adalah Jamilah (yang indah)’.” (Riwayat Imam Muslim)

Said bin al-Musayyab menceritakan bahawa bapanya yang bernama Hazn (susah/sedih), telah datang kepada Rasulullah SAW lalu Baginda bertanya kepadanya; “Apa nama kamu?” Jawab bapaku; “Hazn”. Lalu Rasulullah berkata; “Kamu adalah Sahl (iaitu Nabi menukar namanya kepada Sahl yang bererti; mudah).” Namun bapaku berkata; “Aku tidak akan menukar nama yang diberikan kepadaku oleh bapaku.” Said berkata; “(Dengan kedegilannya itu) maka berterusanlah ‘huzunah’ (kepayahan/kesedihan) membelenggu keluarga kami selepasnya.” (Riwayat Imam Bukhari dari Said bin al-Musayyab dari bapanya)

Berdasarkan kepada apa yang dilakukan oleh Rasulullah SAW mengenai penukaran nama di atas, adalah disunatkan menukar nama buruk kepada yang lebih baik.

Sekiranya sesiapa yang telah terlanjur menamakan anak dengan nama yang buruk, tidak elok atau ‘kurang manis’, tidak perlulah mengubah nama tersebut di pejabat pendaftaran, cukuplah hanya menukar nama panggilan kepada nama pangkat dalam keluarga seperti along, angah atau nama keduanya. Jika nama anak itu ‘Siti Balqis’, panggillah ‘Siti’ sahaja.
 
 



والله أعلم بالصواب
Wallahu A’lam bishowab

(Hanya Allah Maha Mengetahui apa yang benar)