SiCantik sama SiKacak

Thursday, June 26, 2014

Gadgets For Hiliy First Solid Food

Assalam reader, hyeee ;)

Entry ni sebenarnye dah lame buat. Tapi x publish sebab ntah rase mcm dah publish tp rupenye belum. Ngek kann. :p

Gadjets for babies memang banyak n x pernah habis, kan mommies? Sentiase ade je nak kena beli lagi ler anak pertame ni. Actually, all gadjets utk prepare Hiliy punye solid food ni Fizza dah survey mase baby Hiliy baru 4months lagi..(excited) Ini dipanggil persediaan ;) So persediaan tu kena get ready before baby Hiliy ni 6 months la. All tools for baby's first solid food bukan sikit sikit rupenye. Banyak jugak. Naseb baik fikir awal.(alasan nak shopping ;p)

Setelah disenarai pendek Fizza decide untuk beli yg betul2 perlu je dulu. So items nye adelah:

1) Blender
Ni of course kena beli baru. Xkan nak pakai blender bekas blend lada. Syiaaannn babyyy. At first nak jgk beli Avent 2 in 1 Steamer & Blender tu. Senang je tgk n cepat siap. Tapi bile fikir balik blender utk buat puree just guna dalam 2 bulan+- . So x jadi la lagipun mahal hihi.RM450 & above, pakai kjap je. Yg Baby Bullet tu pulak set, RM80 - RM160 siap storage skali. Tapi storage tu Fizza rase x perlu. Sebab leh guna milk storage bottle n Autumz plastic storage bag tu. Banyak sangatttt stok bag tu. Better guna yg tu je. 

Mini Hand blender pun mcm ok. Kecik je plus senang nak bawak travel. Leh sumbat dlm handbag trus. Pastu sesuai je kalau just nak blend sikit sikit. (untuk mommies yg suka sediakan fresh foods, xnak pakai frozen yg ni memang sgt sesuai utk uolss)

Fikir2 balik, Fizza beli Shake & Take je. Sebab kecik senang nak angkut klau travel. Plus Fizza pun leh tumpang skali nak buat jus. Ekekeke :p

Shake & Take, abaikan yg lain2 tu (malas nak amek pic baru)

Beli online je dr Marissa Shoppe RM70 with postage utk shake n take yg ade 2 bottles. Tp kat Lazada lg murah. RM55. Pasal Lazada ni byk nak cerita n rase nak buat review. Banyak kali jugak shopping kat Lazada ni. Sebab service best n macam2 ade!

2) Steamer
Untuk food yg agak keras kene steam dulu bagi lembut then baru blend. Nak rebus boleh, tapi khasiat dr food tu akan keluar kat air rebusan tu. Better steam je. Mula2 fikir leh x steam pakai sterilizer . Sbb ade je sterilizer tu tapi terperap je. Guna skali mase belum deliver. Sbb nak steril bottles nak isi susu pam lpas pntang. After that x guna pon.

Ade ke sape2 penah steam guna sterilizer? Sbb same je konsepnye kan. Wap2 gitu. ;) Ade jugak Fizza search google, banyak mat saleh guna sterelizer je utk steam.

Tupperware Steamer

Tapi, sebagai langkah selamat Fizza guna je steamer dr Tupperware. Xyah beli baru. Harga x ingat ;)


3) Cooking set
Fizza beli set Combi. Leh guna untuk tapis food kasi halus, mash (lenyek), n byk step lagi boleh guna. Semua manual je so kalau xde electric xde masalah nak prepare. Brand lain ade jugak yang jual lebih kurang macam ni tapi bentuk lain sikit la. macam US Baby, Hito & Pigeon. Mostly yang banyak jual2 macam ni adelah Japan brand.
Baby Manual Solid Food Preparation

Yang ni harganya RM78 lepas diskaun. Normal price RM99. yang ni design lame. Design baru lagi cantik. Harge pun 2x ganda. RM169. Fiza x beli. Sebab mahal. hihi. Yang ni pun dah cukup :)


4) Cutting board and Knife

Cutting board Fizza beli baru sebab yang kat rumah dah guna wat potong macam2 (bawang, lada, ikan, ayam sume dah). Beli baru je. Kebetulan ade jual mase dekat Mom's n Baby Expo kat Danga City Mall haritu. Terus beli sebab malas nak cari lagi takut terlupa. Tapi mahal oiii. Brand Kidsme RM40, Huhu. Pisau pun Fizza beli yang baru, tapi gambar xdela. Lupa nak snap.

Kidsme Antibacterial Cutting Board RM40
5) Feeding Set

Fizza xfikir sangat pasal set ni. Terus fikir nakbeli dari Tupperware je memandangkan Fizza ahli Tupperware,hehe. So far xpernah xpuashati dengan barangan Tupperware, jaminan seumur hidup lagi :D Lepas tengok video ni, so Fizza confident dah untuk amek set Twinkle Tot dulu..Harga xingat dah.  Dalam RM50++ kot. Set for kids tu tunggu Hiliy besar sikit :)

Tupperware Twinkle Tot Set
Ni video commercial dari Tupperware untuk feeding set ni. Jom kita tengok :)


6) Food Feeder

Untuk baby gigit2 n pegang sendiri makanan yang lembik2 :) Fizza beli terus dekat booth KIdsme mase dekat Mom & Baby Expo tu. Price dalam RM35 kot. X ingat dah,hehe. Ampun. ;)

Kidsme Food Feeder

7) Slow Cooker

Untuk masak bubur. Slow cooker ni kite prepare malam, masuk dalam cooker nanti bangun pagi dah siap. Masakatas dapur leceh plak. Lagi2 untuk orang macam Fizza ni yang selalu pelupa. Nanti bubur dah jadi hangit plak, kalau jadi nasi xpe lagikan. yang ni dah survey, tapi xjumpa lagi yang sesuai. Ada mommies yang nak suggest x? Kalau boleh nak yang tahan lama, berkualiti & saiz kecil.


Setakat ini, itu sahaja yang dah dibeli. Ratus2 jugak tu, banyakbetul pelaburan setiap bulan. hehe. Buat masa ni,segala pemakanan Hiliy masih menggunakan bahan2 yang organik. Kalau xde baru beli yang x organik lah.Ok mommies, Assalam... :)


Wednesday, January 22, 2014

Wordless Wednesday - Bersunat / Khitan & Bertindik

Alhamdulillah, anakanda Hiliy dah selesai proses berkhatan hari ni, setelah berkali kali tertangguh. Oh, anakanda Hiliy juga dah bertindik, hehe.

4 months old

Tuesday, December 31, 2013

Goodbye 2013

Assalam readers :)

Apa khabar? Tercapai semua azam tahun 2013? ;) Alhamdulillah, azam Fizza 80% tercapai. Lagi 20% tak tercapai tu atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan... heee

Saat paling manis, terindah dan takkan dilupakan tahun ni, pastinya kelahiran cahaya mate penyeri hidup kami suami isteri, serta kedua-dua belah keluarga kami. Syukur atas anugerah dari-Nya.

best moment :)

Selamat datang 2014. Tahun baru kami akan berpindah ke tempat baru. Semoga kami dapat menyesuaikan diri di sane. (walaupun hati sangat tak rela)..


Thursday, December 12, 2013

10 Tips Berguna dari Child Psychiatrist (pakar mental kanak-kanak)

Salam readers. :)

Fizza ade info yang sangat best untuk dikongsikan pade mommies semua. Credit to this blog! :) Perkongsian yang sangat bermanfaat. Terima kasih sebab sudi berkongsi, jadi Fizza copy paste letak kat blog ni (senang nak rujuk di mase akan datang, al maklum la. pelupe sentiase).

Jom kite bace!

"Sebenarnya aku berfikir panjangggggggg nak update pasal benda ni.
Dah lama sebenarnya rasa nak share.
Sejak 4 bulan lepas lagi.
Tapi bila nak share je mesti rasa macam malu la, takut ada orang terasa la, takut orang misinterpret la, takut orang ingat macam bagus la.
 Macam-macam.
Tapi lama-lama aku fikir, semuanya bergantung kepada niat.
Kalau niat nak sebarkan manfaat, ok je kan?
Apa orang nak fikir, lantakkan lah.
Yang penting, DAPAT SEBARKAN MANFAAT.
Tu je.

Amboi mukaddimah dia.
Macam.
Bagus.
Je.
Puih.
:D
Sebenarnya kan,
Beberapa bulan sebelum Haikal genap 2 tahun hari tu, kitorang ada jumpa Child Psychiatrist. 
Nama dia Dr. Sherine. Kalau kat Penang ni, Dr. Sherine ni memang well-known la. Korang boleh jumpa dia kat Hospital Gleneagles, Penang.
Kepada yang tak tahu, Child Psychiatrist ni ialah pakar brain development dan behavior kanak-kanak. Macam kalau dia tengok perangai sekian-sekian, dia dah boleh tahu apa masalah budak tu.
Gitu.
 
Aku rasa macam tak perlu kot nak explain kat sini kenapa kitorang bawak Haikal jumpa Child Psychiatrist tu. Macam complicated pulak nak cerita sebab musabab nya.

So kita skip cerita tu.
Boleh naa?

Yang aku nak share kat sini ialah..
masa kitorang jumpa Dr. Sherine tu ada banyak sangat input yang berguna dia bagi.

Terutama anak-anak yang umur  0-3 years old. 
Seriously berguna like hell.
In fact aku dah praktikkan beberapa tips yang doktor tu bagi.
Dan Alhamdulillah memang berkesan. =)

Ok aku buat dalam point form la eh.
Senang korang nak hadam.


1. Biasakan dan kerapkan bawak anak main pasir, buih, rumput, dan plastesin. 

Kalau boleh biar dia sentuh guna tangan dan kaki. Biar dia exposed dan touched dengan texture pasir, rumput, buih, etc. Benda-benda tu sangat merangsang motor skills dan sensory skills anak-anak.
Aku nak explain lebih-lebih pon, aku bukan doktor. T_T
So mohon akur je lah dengan fakta yang diberikan ini.
2. Don't expose to too much things in a box. 
"Things in a box" tu macam, tivi, ipad, tablet, phone, games etc. Yang ni paling ngeri.
Aku tengok sendiri dengan mata kepala aku, masa pergi special school Dr Sherine tu, ada sorang budak Australian ni. Umur baru 4 tahun. Jari tangan dia, kaki dia, lutut dia, semacam tak normal. Tak tahu nak describe macam mana.
Tapi korang nak tahu apa sebab dia jadi camtu?
Sebab too much exposed to computer light and touch screen!!
Scary nak mampos hoiii.
Tak sangka sampai boleh jadi gitu kan.
Mak dia exposed budak tu main ipad sejak lahir tau. T_T
Aku borak ngan mak budak tu, sampai nangis-nangis makcik tu cerita kat aku.
Dia cakap saraf-saraf anak dia dah rosak. 
Sebab takde rangsangan dan kurang latihan pergerakan masa kecik. 
Patutnya masa kecik kan, baby aktif gila nak meniarap la, nak merangkak la, nak lompat-lompat la. Kan?
Tapi sebab parents dia terlalu busy, dan diorang takde pembantu rumah, so dia bagi je baby tu leka dengan ipad 24/7! Hamik kau.
Aku dengar pon macam nak baling lesung batu je kat mak dia. ;D
So bila anak dia dah umur 4 tahun ni, baru nak pergi kelas pemulihan.
Belajar lompat, belajar meniarap, belajar merangkak. Kesian kan?
Sampaikan diorang tak bagi keluarkan apa-apa gadget depan budak tu.
Ada sekali tu, phone aku ada SMS masuk, so aku nak keluarkan la dari beg nak check SMS kan. Tetiba Dr. Sherine cakap kuat-kuat,
"No handphone in front of Alex! No handphone in front of Alex please!"
Gitu.
Takut aku. :D
Aku ada mintak komen Dr. Sherine tentang gadget-gadget ni.
Sebab aku pon selalu je tengok Boboiboy dengan Haikal kat ipad. Hehehehe.
So ini jawapan Dr.Sherine,
"Takde masalah kalau nak tengok benda in a box ni (ipad, tivi, phone). But make sure not more than 10 minutes at a time."
"Never leave the child and ipad alone. Watch with him. Tengok Boboiboy sama-sama dengan dia, interact dengan dia. For example, kita cakap, Oh Boboiboy is wearing a red cap. Oh there, Boboiboy plays badminton with his friends! Sentiasa interact dengan dia while watching."
"It's a good sign when he wants to watch ipad, he asks you to join him. But bad sign when he doesn't want anyone to disturb or join him while he's watching. Itu petanda buruk. So always always always be with him and interact with him while watching."
Ini bahasa mudah untuk faham kenapa ipad, tivi, phone, games tak elok untuk perkembangan kanak-kanak, menurut Dr Sherine:
Bila kita tengok ipad, mata kita tertumpu kepada satu level sahaja.
Tiada pergerakan "rolling" oleh mata.
So bila too much ipad, that means no eyes nerves stimulation.
So lama-lama pandangan anak tu tak luas.
So brain dia pon tak boleh fikir dengan luas/kreatif.
So parents digalakkan supaya banyak stimulate mata baby. How?
Bawak keluar rumah. Look around. Atas, tunjuk sky, tunjuk airplanes.
Bawah, tunjuk grass, tunjuk cat, tunjuk flowers.
Kalau tak boleh keluar rumah, still boleh buat dalam rumah.
Contohnya, boleh guna mainan flash cards ABC tu.
Flash huruf A kat atas, supaya anak dongak ke atas.
Pastu flash huruf B kat bawah pulak.
Pastu flash huruf C sebelah kiri, huruf D sebelah kanan.
Dan sebagainya.
Dengan cara macam tu, automatik ada "rolling" eyes movement.
 So bila ada pergerakan mata atas bawah atas bawah camtu,
saraf mata dirangsang dengan baik. 
So brain development pon berlaku dengan baik.
 
Gitu.
Aku rasa cukup mudah penjelasan yang Dr. Sherine bagi tu.
Terutama untuk orang vangang macam aku ni nak faham.
Maafkan saya, saya bukan Doktor. Dulu SPM Biologi B3 je. T_T

3) Stimulate their imitation skills.
Imitation skills ni ialah kebolehan mengikut atau meniru apa saje perkara yang dilihat disekeliling. Contoh kalau anak nampak kita clap hands, dia pon ikut clap hands. Camtu.
Dr. Sherine kata, ini masalah terbesar budak-budak sekarang.
Lack of imitation skills.
So vocab kurang, otak lambat pick-up, etc.
Because language and speech is also an imitation skill,
attitude pon imitation skill,
cara berfikir pon imitation skill,
dan semua-semua tu pon related to brain development.
So parents digalakkan buat kaedah-kaedah macam ni:
Say a word, dan suruh anak ulang.
Lukis satu simple drawing, dan suruh anak tiru.
Buat mimik muka macam nangis, senyum, gelak, marah dan suruh anak tiru.
Buat satu kerja mudah macam susun bantal atas katil, susun buku kat rak, dan suruh anak ikut.
 Nyanyi satu lagu, dan suruh anak ikut nyanyi.
Dance mengikut muzik, dan suruh anak tiru step yang kita buat.
Buat satu pergerakan macam merangkak, lompat, mencangkung, bergolek, dan suruh anak buat sama.

Gitu.
Oh lagi satu, Dr. Sherine cakap, pergerakan merangkak ialah sangat-sangat bagus.
Sebab dia melibatkan seluruh anggota badan, dari kepala ke hujung kaki.
Dan menurut kajian, baby yang mengalami fasa merangkak yang lama, dikatakan lebih genius dan berfikiran kreatif berbanding baby yang merangkak sekejap atau tak merangkak langsung (terus boleh berjalan).
Part ni aku terkedu.
Sebab Haikal memang tak merangkak langsung.
Dia tu kan dulu lepas meniarap, terus duduk.
Lepas duduk terus berdiri dan berjalan.
T___T  

Tapi takpe. Dr. Sherine kata masih belum terlambat.
So sekarang hari-hari aku suruh Haikal jadi tiger.
Sebab nak suruh dia merangkak. Kahkah.
ni anak die, comel je kan :)
Bila anak jadi tiger, mak pon kena jadi tiger jugak ok.
Imitation skill. Ingat tu.
Tapi sorry gambar aku jadi tiger takde.
Garang sangat. Kang korang takut. ;D
4) Banyakkan concept toys berbanding mainan superheroes, monsters, etc.
Concept toys tu macam, ABC 123 blocks, Lego, animals (yang realistic dan senang nak recognize), shapes blocks, vehicles, colour blocks, etc.
Sebab benda-benda ni boleh tambahkan vocab anak.
Plus boleh belajar sambil bermain.
Dr. Sherine kata, avoid belikan mainan-mainan yang tak realistik.
Macam barbie doll, superheroes dalam tivi, monsters, etc.
Sebab masa bermain, dia tak boleh kaitkan dengan dunia realiti dia.
Takut dia terlebih taksub dengan dunia yang fantasi tu pulak.
Macam tak elok sangat la kan.

Padahal aku pon banyak je belikan Haikal mainan otromen. T_T
Siap nak tidur pon, Haikal akan selimutkan otromen.
Mama dia dapat selimut sipi-sipi, sikit pon Haikal tak peduli. -..-


5) Bila nak ajar anak bercakap, ajar word dulu, avoid sentence.
Contoh macam kalau kita pergi zoo, kita nak tunjuk elephant kat anak,
better cakap,
"Elephant!" 
bukan 
"That is elephant!"
atau 
"Wow u see that big elephant?"
Camtu.
Unless kalau anak dah hafal animals tu semua, so boleh ajar sentence dengan adjective pulak.
Contoh,
"Tall giraffe. Big elephant. Beautiful butterfly. Yellow bird."
Avoid guna perkataan "The This That And With etc".
Direct je cakap "Big tiger. Beautiful bird."
Camtu.
Ajar word by word.
Nak ajar budak bercakap kena slowly dan repetitively.
Bila nak bagi arahan pun sama.
Sebut perbuatan itu sahaja. Without a complete sentence.
Contoh,
"Eat." 
bukan
"Come and eat."
atau
"U must eat."
"Sit."
bukan 
"Come and sit beside Mama" 
atau,
"Sit and keep quiet."
Lama-lama budak tu akan cepat recognize, which one is noun, adjective, verb, etc.
Lepas dia dah banyak vocab, baru boleh start ajar buat sentence.
6) Kalau budak takut strangers. Ask them to high-5. Avoid salam, hug or kiss.
Biasanya budak yang takut strangers ni sebab dah banyak kali trauma atau ada bad experience each time jumpa strangers.
Contoh budak yang selalu sakit.
Banyak kali jumpa doctor/nurse yang asyik cucuk atau bagi ubat etc.
So bila jumpa strangers mana-mana pon, dia expect orang tu akan buat pape kat dia.
So macam fobia camtu la kan.
Untuk overcome benda ni, Dr. Sherine tu suggest,
bila jumpa je sesiapa yang anak tu takut,
Suruh orang tu high five dengan anak kita tu.
Biasanya kalau kita jumpa kawan ke saudara mara ke, mesti diorang nak pelok cium salam anak kita kan?
So kalau anak yang jenis takut strangers ni, jangan bagi orang salam pelok terus,
suruh high-5 dulu.
Kalau orang tanya kenapa, jawab ikut style nigga. Yaw yaw yaw. ;D
Menurut Dr. Sherine, high-5 is very powerful.
Dia boleh ubah mentaliti anak within seconds.
Bila kita high-5, akan berlaku sentuhan dalam beberapa saat, 
dan budak tu akan realize yang orang tu tak merbahaya.
So lepas tu, dia akan ok la dengan orang tu.
Gitu.
7) Bila anak buat salah. Explain instead of marah.
Macam kalau anak main marker pen, conteng satu rumah.
Hoih mahu kau tak hangin kan??
So Dr. Sherine tu kata, instead of marah-marah membebel tak tentu pasal,
better explain clearly kat anak tu kenapa benda yang dia buat tu salah.
Ingat, anak tu tengah exploring his world, bukan sesaje nak cari pasal dengan kita.
Lagi satu, setiap kali explain atau bercakap dengan anak, 
make sure mata kita dengan dia satu level.
Melutut depan anak.
Jangan cakap atau marah sambil berdiri,
anak jadi bertambah takut.
Nanti dia tak absorb pon apa yang kita nak sampaikan.

Kalau anak kau baring, kau pon kena baring.
Punya gigih nak mata satu level tadi kan. -..-


8) Overly-attached to one person is not a good sign.
Contoh macam anak tu rapat dengan mak je, dengan ayah tak berapa rapat.
So itu petanda tak bagus.
Something wrong with his self-esteem.
So kena biasakan dia rapat dengan semua orang.
Especially family members.
9) Bila bermain, follow his interest. 
Kalau anak nak main ball, jangan tetiba korang nak ajak dia main basikal.
Kalau anak nak melukis, jangan korang nak ajak dia main ball.
Gitu.
Ikut kehendak anak pada ketika itu.
Sebab brain development akan berlaku pada tahap maksima bila budak tu betul-betul interested dan happy buat sesuatu perkara.
Lain la kalau anak mintak nak main benda bukan-bukan.
Haruslah dimarahin dong.

10) Bagi pilihan jawapan untuk enhance communication skill anak.
Contoh bila kita bertanya sesuatu kat anak kita,
kalau anak diam je sebab tak tahu nak camane,
jangan biarkan soalan tu tak berjawab.
Kita yang kena bagi pilihan jawapan kepada anak.
Contoh macam kalau kita tanya,
"Kenapa Haikal menangis?"

Tapi Haikal diam je,
mungkin sebab tak tahu nak jawab macam mana.
So kita bagi la beberapa pilihan jawapan, macam
 "Haikal jatuh?"
"Haikal sakit perut?"
"Haikal nak ikut papa pergi kerja?"
"Haikal bosan?"
Itu contoh.
Even if dia respon dengan sekadar angguk je pon dah memadai.
At least soalan dah terjawab. 
Dan lama-lama kang dia tahu la nak jawab macam mana if soalan yang sama diajukan di masa akan datang.
Ok tu je 10 tips yang dapat dikongsi.
Lagi sekali, tips-tips ni ialah dari Dr. Sherine, Child Psychaitrist dari Hospital Gleneagles.
Bukan keluar dari mulut aku ye.Bukan aku reka ke apa.
Cuma aku tulis ni ikut bahasa aku la kan. Supaya korang pon senang nak faham.
Niat aku satu je. 
Nak share supaya korang pon sama-sama dapat manfaat.
Sebab seriously semua tips ni aku dah try dan setakat ni Alhamdulillah,
aku nampak kesan positif pada Haikal.
Kesan dia sangat drastik ok.
Sebab budak 0-3 y.o. ni development diorang memang lajuuuuuu.
So korang kena cepat praktikkan tips-tips di atas. =)
Tapi of course semuanya berlaku dengan izin Allah.
Tapi tak salah kita ikhtiar yang terbaik dan termampu.
Part usaha, doa, tawakkal tu kan tugas kita.
InsyaAllah, outcome dia nanti menggembirakan kita.
Sebab Allah tak pernah kecewakan hamba dia yang berusaha bhai..
p/s: TQ very much Rajiah Nasir! :D

Wednesday, November 13, 2013

Thursday, October 24, 2013

Petua Melentikkan Bulu Mata Bayi

Asaalamualaikum! :)

Mommy2 semua. Fizza dapat info baru n nak kecoh2 sikit! ;) Fizza bace tips2 dekat blog Pa&Ma. Tetibe terbace tips pasal nak melentikkan bulu mate baby. X sangka, ade jugak petua tu ye..hehe. Ingatkan baby yang bulu mate lentik hanye jadi kalau ikut baka aka keturunan je. Rupenya ade jugak care lain... ;p

Ni info dari blog Pa&Ma:

Kepada ibu-ibu yang ingin melentikan bulu mata anak, cubalah petua ini. Sapukan bulu mata anak anda dengan susu ibu setiap kali selepas menyusukannya. Amalkan selalu dan anda akan dapati bulu mata bayi anda semakin lebat, lentik dan cantik.

Sumber: Pa&Ma

Comelnye..

What? Susu ibu saje? Pernah x mommy2 semua try. Tapi boleh ke sapu susu ibu kat mate? Nanti kalau kering, jadi ruam susu macam mane? Fizza biasenye lepas je breastfeed Hiliy Syawwiqa, mesti lap tepi2 mulut tu takut bintik2 ruam susu. Hmm...ade mommy2 yang pernah try?

Lagi 1, ade yang kate bulu mate tu gunting paling kurang 3 kali. Lame2 nanti die akan tumbuh lebih panjang. Petua ni ramai orang Indonesia buat. Fizza tau mase pergi Bandung dulu. Penjual telekung kat sane bagi tips sebab Fizza puji mate anak die cantik :) Tapi, x sampai hati lah nak gunting, kot x panjang semula camne? ;p

p/s: Bulu mate Hiliy Syawwiqa ni memang dah original lentik n panjang jugak, tapi sebab sepet, x nampak sebab tenggelam ke dalam kelopak...;p hehehe. Takpelah nak, Mama x kisah pun lentik ke tak :) Yang penting, anak Mama sihat  :)

Wednesday, October 23, 2013

Tips Penjagaan Tali Pusat Bayi

Assalam readers!

Waktu awal2 pantang ni memang penat n mencabar kesabaran jugak kan? wohooo.. macam Fizza ni, walaupun pantang kat rumah mak, tapi macam pantang sendiri jugak. Sebab mak kerja petang baru balik :( Rumah pun takde orang. Selalu sorang2 je. Semua kena buat sendiri. Boleh dikira berapa kali je pakai param, pilis, bengkung semua tu..huhu. Takut plak nanti dah tua badan sakit2 :( Tapi nak buat macam mane. X sempat n takleh nak tinggalkan baby sorang2, lagi pulak die suke 'mengempeng'. Kadang2 Fizza x sempat nak lunch. memang lapar tahap gaban.

Oh btw, nak cerita pasal tali pusat sebenarnye. Alhamdulillah, tali pusat Hiliy Syawwiqa cepat tanggal, hari ke-5 dah tanggal. Senang Mama die nak jage :) Kadang ade kes yang sampai dekat sebulan x tanggal, susah jugak tu. Tapi xtau kenape ade yg sampai lame macam tu. Maybe tali pusat die tebal sangat n besar kot? (ehh ade ke gitu?)

Sedikit info Fizza nak kongsikan:

Tali pusat atau umbilical cord adalah saluran kehidupan bagi janin semasa dalam kandungan. Tali pusat bayi baru lahir berwarna putih kebiru-biruan. Setelah bayi anda dilahirkan, doktor akan menyepit dan memotong tali pusat bayi anda. Di tempat tali pusat melekat ke perut, terdapat baki atau tunggul yang tertinggal sepanjang 2cm ke 3cm.

Cord clamping - pic from Google

Tunggul tali pusat bayi anda akan gugur sendiri lebih kurang seminggu selepas kelahiran. Apabila dia dilahirkan doktor akan menyemat tunggul itu dengan penyepit plastik atau mengikatnya. Doktor anda akan menanggalkan ikatan tersebut selepas sehari dua, apabila tunggul itu kering dan tertutup.

Ia akan mengecut, menjadi hitam dan gugur dengan sendirinya. Dalam pada itu akan terdapat luka kecil yang akan pulih dan menjadi pusat bayi anda.

1. Kelengkapan mesti ada sebelum cuci baki tali pusat bayi.
• Bekas air
• Bebola kapas
• Alkohol
• Putik kapas
• Kain barut bayi
• Lampin pakai buang

2. Basuh tangan dengan air yang bersih sebelum memegang bayi. Anda juga perlu pastikan tangan sentiasa bersih selepas menukarkan lampin bayi.

3. Dengan menggunakan bebola kapas, tuangkan sedikit alkohol yang diberi oleh pihak hospital. Usapkan pada bagian pangkal tali pusat termasuk daerah sekitarnya dan lipatan-lipatan pusar dengan perlahan. Lakukan dua kali sehari.

4. Kemudian sapu pada pangkal tunggul tali pusat bayi anda. Pastikan sekeliling tali pusat disapu dengan cecair itu. Lakukan dengan perlahan. Sebelum itu, pastikan tali pusat bayi dalam keadaan kering jika anda baru sahaja memandikannya.

5. Anda juga boleh menggunakan putik kapas untuk meratakan antisepktik di sekeliling baki tali pusat bayi. Dalam pada itu jika baki tali pusat itu terkena air kencing atau najis, basuh dengan berhati-hati dengan pencuci bayi pH neutral. Ia untuk mengelak sebarang jangkitan kuman kepada baki tali pusat bayi anda.

6. Setelah selesai menyapu antiseptik, pastikan barut bayi tidak mengenai tali pusat. Juga pastikan keliling tunggul pusat sentiasa bersih dan kering sebelum memakai barut.

7. Begitu juga dengan penggunaan lampin pakai buang. Gunakan lampin khas untuk mengelak tali pusat bayi ditutup (Yang ada lengkukan dibahagian hadapan lampin). Juga jangan lupa selepas dimandi pastikan tali pusat dikeringkan dengan bebola kapas. Biarkan tali pusat kering seketika sebelum memakaikan lampin dan pakaian.

8. Pastikan tunggul tali pusat tidak ditutup rapat oleh barut bayi atau lampin pakai buang. Jika kawasan itu menjadi lembab, ia memudahkan berlaku jangkitan. Ia akan lebih cepat kering dan sembuh jika sering terkena udara.

9. Adik sudah siap! Pastikan pakaian si kecil longgar supaya tidak menganggu pengaliran udara di seliling tunggul tali pusat bayi.

Tanda-tanda tunggul tali pusat telah dijangkiti :
1. Deman panas,
2. Lesu
3. Tidak mahu menyusu susu ibu
4. Tunggul tali pusat di sekelilingnya menjadi bengkak, busuk atau bernanah.
* Segera dapatkan rawatan di klinik berdekatan.

Nota Penting! Seorang nenek telah menggunting tunggul tali pusat cucunya yang hampir tertanggal iaitu yang hanya tinggal selembar benang. Akibat tindakan itu menyebabkan pendarahan berlaku di bahagian tunggul tali pusat bayi itu. Ekoran dibiarkan berlarutan beberapa hari ia telah menyebabkan kematian kepada cucunya. Oleh itu, nasihat penulis dalam soal penjagaan tali pusat ini lakukan penuh berhati-hati supaya tiada sebarang jangkitan berlaku dan biarkan ia tertanggal sendiri kerana ia berkaitan dengan sistem saluran darah bayi itu.


So jangan amek mudah penjagaan tali pusat ni.Untuk lebih info, boleh bace dekat Baby Centre :) Ok lah, wassalam....